Eldistribution

Skydd av fiberkabel

Alvesta Energi är i full färd med att byta ut gamla luftledningar till kablar i samband med uppförandet av ett nytt bostadsområde. Tobias Svensson från Greenpipe passar på att göra ett studiebesök i samband med att de har stött på ett hinder i form av berg. På plats i skogen vid Hanaslöv får Tobias träffa Anders Samuelsson, elnätsansvarig för Alvesta Energi.

-“Visst kan vi spränga, men att spränga är en stor process och skulle innebära att vi måste ta in hjälp utifrån. Vi är en ganska liten elnätsägare med inte så många montörer, vi måste arbeta smart när vi bygger. Vi har från tidigare projekt mycket goda erfarenheter av Snipp & Snapp® så vi vet att det i detta fallet finns det en smartare lösning än att spränga” berättar Anders medan Tobias och han går genom skogen mot den bergsknalle som hindrar dem från att lägga röret med föreskriven fyllnadshöjd. I detta fallet är det en ny servicekabel som skall dras och man har redan lagt ut slang där man nu är i gång att skjuta genom den nya kabeln.

-“Denna gång är det bara en kort sträcka som är problemet så vår plan är att inte dela slangen utan i stället knäppa Snipp & Snapp® SRS 110 som ett extra skydd runt och sen täcka med lite massa ovanpå det. På det här sättet slipper vi spränga, kan göra allt arbete själva och sparar både tid och pengar.”

När kabeln har skjutits genom slangen så kommer montörerna Håkan Thorén och Kenneth Karlsson och sätter igång att montera Snipp & Snapp®-rören vilket går så fort att Tobias måste bromsa dem så vi hinner få några bilder på arbetet.

-“När det är längre och större kabel brukar vi lyfta med grävaren så vi får upp kabeln och kan knäppa dit rören, men när det är en lite mindre kabel och bara en kort sträcka så är den enklare att bara lyfta för hand” förklarar Håkan.

När de är klara så berättar Kenneth att han var med och satte upp denna luftledning 81-82, och nu får han vara med och byta ut den. “Och däremellan har jag röjt denna ledningsgata otaliga gånger, så det är väl tur att det blir en kabel nu i stället för jag går snart i pension” tillägger Kenneth med ett skratt.

Vi pratar lite hoj innan vi åter kommer in på eldistribution. Håkan säger “Jag tycker det här är en jättebra produkt. Att slippa gräva djupa diken är otroligt tacksamt, inte minst här i steniga Småland. Vi har jobbat en del med Snipp & Snapp® Panzar innan, bland annat när vi behövde korsa en å. För mindre kablar kan man dra med tjälklon och bara göra en liten fåra där man lägger det lilla Panzar röret, det hade varit smidigt.”

Ett stort tack till Alvesta Energi för att Greenpipe fick komma ut och störa er i arbetet. Lycka till med resten av sträckan, och stöter ni på fler hinder så finns vi gärna där för att lösa dem åt er