Allmänna frågor & svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Greenpipe’s produkter och dess användningsområden.
För att ge skyddsobjektet, ofta kablage, ett extra mekaniskt slitskydd. Detta förlänger livslängden på kabeln och förhindrar kabelbrott. För att förhindra driftsavbrott/störningar och extra utgifter.
Ett rör med funktion att man kan öppna och stänga kring en ny eller befintlig applikation, ofta en kabel. Benämns ofta som knäpp rör, snäpp rör, bazooka rör eller snipp & snapp rör.
Installerade under jord är livslängden mycket lång, minst 50 år (om rören är korrekt använda). Rören överlever oftast kabelns livstid (baserat på accelererade tester genomförda i labb).
Beroende på användning och hantering kan rören tack vare sin goda kvalitet ofta återanvändas i flera projekt och under flera år.
Ja, vi använder oss av svenska etablerade transportbolag.
Du hittar våra produkter bland annat hos de etablerade svenska grossisterna.
Kontakta oss gärna så berättar vi mer.
Du är välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Vi bokar gärna ett möte med dig.
De är enkla att montera.
Monteras snabbt och utan speciella verktyg.
Den smarta låskonstruktionen sparar på fingrar och handleder.
Rören är miljövänliga då de är tillverkade helt av återvunnen plast. Miljöbesparing blir upp till 80% jämfört med tillverkning i nyråvara.
Rören ger ett tillförlitligt skydd mot skador på förlagd kabel.
De håller ihop i längdled tack vare den integrerade kopplingen som även möjliggör vinklingsbarhet upp till 22, 5 grader.
Den delbara konstruktionen gör att du kan skydda delar av en kabel utan att göra driftsstopp.
Det finns ett helt system av delbara rör i sortimentet som kan kopplas ihop med varandra och därmed växla mellan de olika klassificeringarna.
Underlättar för flexibla lösningar när markförhållandena är av varierande art.
Minskar sprängning och bortforsling av massor.
De är marknaden enda delbara SRE-P rör.
Detta då vi vill ha en användarvänlig produkt som enkelt går att transportera och få följsamhet i fält. Ett kortare rör gör det lättare att vinkla röret om det behövs samt förbättra arbetsmiljön.
Våra rör är vinklingsbara i lederna upp till 22,5 grader per meter.
Våra rör är kända för sin kvalitet och för att de sitter ihop. Hona/hane låsningen förhindrar att rören separerar i längdled och är låsbara i skarven mellan rördelarna.
Det går mycket bra att återanvända produkterna. Referenser kan vi lämna på begäran.
Vi optimerar packningslösningar och rören packas på en standardpall och levereras alltid monterade för enkel installation. Packningen är framtagen för att underlätta hanteringen då man kan plocka rören lager för lager utan att de faller ihop i en hög.
Pallarna med produkterna kan stå utomhus i alla väder men bör med fördel förvaras under tak.
Ja, det går bra att få olika färger på låsen. Vi har vissa standar färger men det går att få annan färg på förfrågan. Meddela oss vid beställning vilken färg på lås som önskas?
Gul=eldistribution
Grön=fiber
Orange=tele
Blått=vatten
Brunt=avlopp
Svart=neutralt
Vi har sedan starten för över 20 år sedan bara haft några få reklamationer. Detta då vi är noga med att hålla en hög kvalitet på produkterna. I tillverkningen genomförs tester kontinuerligt. Produkterna är spårbara tack vare batchmärkning.
Våra produkter tillverkas av återvunnen TPE-O vilket är en blandning av polypropen och EPDM-gummipartiklar. Genom att tillsätta en UV-stabilisator skyddar man sig även mot plastens största fiende – solljus. TPE-O går utmärkt att återvinna och återvinningskoden är >PP+EPDM<.
När rör förläggs tillfälligt (SRS/SRE) eller permanent ovan mark (SRE) är det viktigt att plasten har skydd mot UV-strålning. Det som händer annars är att strålarna går in i plasten och tar sönder molekylerna vilket i sin tur gör plasten spröd och väldigt känslig mot stötar och slag.
Våra produkter har testats enligt olika föråldringsmetoder. Materialet står emot UV-ljus väldigt bra och garanterar 10 års UV-skydd. Detta ger en trygghet för projekten som fortlöper i flera år då man har samma kvalitet/klassning på rör i början som i slutet av projektet.
När det blir varmt deformeras plast och tappar formen. Faktorer som styr graden deformation är bland annat godstjocklek och plastens värmeresistens. Deformerade delbara rörhalvor kan bli svåra att montera/demontera. Skyddet kan helt eller delvis försvinna då rörhalvor kan öppnas. Våra delbara rör har både en tjock godstjocklek samt egenskaper i plasten som gör den extra tålig i jämförelse med exempelvis HDPE. Rören har testats för att bli utsatta för ca 34 grader C solljus och får då en yta som blir ca 70 grader C. Vid denna utsättning går det utmäta en 10-% försämring i kvalitet först efter 25 år i konstant utsättning. Plasten som används har ett högt skydd mot värme och deformation. Detta gäller även vid minusgrader som i regel gör plaster mer sårbara mot stötar och slag.
Våra produkter har testats mot de åtta vanliga grupperna i en omfattande analys och 0-% spår av PAH har kunnat hittas.
Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) finns i olika mängder ute i naturen. Dessa påverkar både djur, växter och till slut även människan. Naturvårdsverket har som ansvar att förhindra och minimera mängden av cancerogena ämnen som PAH. I en del plaster är PHA förekommande.
Tack vare användningen av plast påverkas inte våra produkter av korrosion.
Plasten kan återanvändas genom att man maler sönder denna till nya granulat. Plasten kan återanvändas upp till 8 ggr.
I dagsläget finns inga egna normer för delbara skyddsrör utan de följer samma krav som gäller för hela rör. Våra produkter uppfyller standarder för EBR KJ 41:21
Greenpipe testar mot tre olika normer.
Svenska Standard SS 424 14 37 talar om vilka krav på hållfasthet som ställs på skyddsrör vid olika förläggningsmetoder. Utifrån detta har SPF ihop med SP/RISE tagit fram SPF Verksnorm 5200 som talar om hur rören skall testas för att klara standarden. Här testas ringstyvhet, dvs hur mycket yttre belastning röret tål samt slaghållfasthet mot ett fallande spett. Utifrån resultat klassas rören i tre olika klasser; SRN (Skydd, rör, normal förläggning), SRS (skydd, rör, svår förläggning) samt SRE-P (skydd, rör, extra svår förläggning, plaströr)
ISO 9969 är en internationell norm. Här testas ringstyvhet samt att innerdiametern ligger inom en viss toleransnivå genom hela röret. Utifrån resultat klassas produkterna sedan SN4, SN8 samt SN12 osv
EN61286 är en europeisk standard som testar ringstyvhet, slaghållfasthet, böjtålighet, samt tolerans av innerdiameter. Utifrån resultat klassas produkterna sedan N250, N450, N750, N1250 osv.
EBR använder tre klassningar på rör för att definiera vilken nivå av skydd som krävs.
SRN: Rör för normala förhållanden med fyllnadshöjd 0,55m. Det är viktigt för rörets hållfasthet att återfyllnadsmassorna runt röret komprimeras väl.
SRS: Rör för svåra förhållande där höga krav på hållfasthet föreligger, tex när erforderlig fyllnadshöjd inte kan erhållas eller vid sämre återfyllnadsmassor. SRS-rör kan förläggas med >25cm fyllnadshöjd, men kan även användas för tillfällig förläggning ovan jord. Minimumkrav vi sjöförläggning.
SRE: Rör för extra svåra förhållanden: Med extra svåra förhållanden avses förhållanden då höga krav på hållfasthet krävs, exempelvis vid öppen förläggning eller då rören riskerar att exponeras för solljus. Rören skall vara UV-beständiga.
Produktionen är både ISO 9001 och 14001 certifierad.
Det är viktigt att det återvunna plastmaterialet är så rent och torrt som möjligt. Det skall helst inte innehålla några rester som t ex småskruvar, metallflisor. Produkttester genomförs och dokumenteras två gånger om dagen enligt ISO.
Alla våra produkter är BASTA registrerade. Basta är branschens enda oberoende miljöbedömningssystem för bygg- och anläggningsprodukter. BASTA-registret är en databas med produkter som klarat egenskapskriterierna när det gäller att undvika farliga ämnen i byggprodukter.
Byggvarubedömningen (BVB) tillhandahåller en databas med miljöbedömningar för de mest använda produkterna inom bygg- och fastighetssektorn. Våra produkter är accepterade enligt BVB.
Våra produkter är lätta att installera och montera utan behov av special verktyg.
Nej, fundamentet monteras enligt AMAs rekommendationer. För mer information se monteringsinstruktion för våra fundament.
Nej, rören är lätta att lyfta och lägga på plats. Vi har alltid montörens arbetsmiljö i tankarna när vi designar och utvecklar produkter.
Lätta att bära och lyfta tack vare sin låga vikt, har bärhandtag samt inga vassa kanter. Detta ger en smidig och lätt montering av produkterna i fält och minimerar klämskador.
Våra drag tester visar att vi klarar dessa krav och riktlinjer.
Våra drag testar visar att vi klarar dessa krav och riktlinjer
Genom Greenpipes unika locklösning ges möjligheter att montera laddstationen direkt på locket vilket göra att Greenpipes Kabelbrunn / 1Base Eco Plastic lösning passar i stort sett alla laddstationer på marknaden.
Vi rekommenderar alltid att man ska montera våra fundament på samma sätt som ett betongfundament, det vill säga fyllning och packning enligt AMA anläggning 17 CEB.53.
Tack vare plastmaterialet (PP-EPDM) är de extremt lätta (4 – 7 kg), vilket gör logistik, hantering i fält och installation enklare. Våra produkter är också lätta att installera, oftast utan behov av verktyg. Rören har neutral flytkraft under vatten. Då vi använder plast i våra rör kommer inte dessa att påverkas av korrosion.
Ja det underlättar då rören är en meter långa och kan knäppas på och av.
Med hjälp av våra sjövikter kan man fixera kabeln till sjöbotten i strömt vatten.
Kabel förlägges i rör ned till ett djup som motsvarar två meter under lägsta vattennivån. Rören skall vara minst typ SRS. Man bör med fördel täcka över kanalisationen med massor
Det går alldeles utmärkt! Tack vare att rören är delbara kan man skydda delar av sträckan så som grundade partier, korsande kabel och ledningar samt där det är strömt, stenigt, sluttande, osv.
Rörens konstruktion är utformade för att kunna monteras av dykare på befintlig kabel/ledning, även vid begränsad sikt.
Det går alldeles utmärkt. Man förborrar och sedan montage med expanderbult.
Kortfattat handlar det om att tillfällig rörkanalisation som ska användas i mer än två månader och vara förlagd ovan mark och ska vara av typen SRS och låsbara i skarven mellan rördelarna. Samtliga av våra SRS-klassade delbara kabelskyddsrör garanterar dessa krav. Tillfällig kanalisation som skall användas mer än 12 månader skall utföras som permanent och då är ett möjligt alternativ våra SRE-P rör.
Våra rör klarar de krav som ställs i Trafikverkets TDOK.
Ringstyvhet. Testet utförs enligt Svensk Standard SS 3519:1986
Slagprov. Testet utförs enligt Svensk Standard SS 424 14 37
Du hittar våra rör i följande avsnitt.
DEN.12
BCB.32